
قرارداد بینالمللی قراردادی است حداقل یک عنصر خارجی در آن وجود داشته باشد. این عنصر میتواند محل انعقاد قرارداد، تابعیت طرفین یا محل اجرای قرارداد باشد. برای این قراردادها دو تعریف حقوقی و اقتصادی وجود دارد.
اگر شما با انواع معاملات بین المللی سر و کار دارید و در این رابطه با مشکلاتی برخورد میکنید دانستن اصول و قواعد حقوقی در تنظیم متن انواع قراردادهای بینالمللی کمک زیادی میتواند به شما بکند.
متن قرارداد زمانی میتواند بین المللی باشد که دو طرف قرارداد در دو کشور مختلف اقامت داشته باشند. حتی اگر محل اجرای قرارداد، خارج از محل اقامت دو طرف باشد نیز قرارداد بین المللی حساب میشود. قبل از تنظیم انواع قراردادهای بینالمللی ، طرفین باید در مورد مسائلی مانند نوع، کیفیت، موعود تحویل کالا یا خدمت، مقدار، پرداخت بها و تضامین مذاکره کنند.
ساختار قراردادهای بینالمللی
نکات حقوقی مهمی هستند که باید در تمام قراداد های داخلی و بین المللی رعایت شود که در زیر آمده است.
- طرفین قرارداد: قرارداد حقوقی دارای دو طرف است که ممکن است آن شخص حقیقی یا حقوقی باشد.
- موضوع قرارداد: تعهد یا کاری که قرارداد برای آن تنظیم شده است اما این نکته را هم باید برانید که موضوع قرارداد نباید خلاف مقررات و قوانین جاری کشور یا حتی حقوق بینالملل باشد. و همچنین باید منفعت عقلانی داشته باشد.
- تعهدات: در تمامی قراردادها باید تعهدات و مسئولیتهای طرفین مکتوب و واضح باشند.
- مدت زمان قرارداد: مدت زمانی که برای انجام تعهدات و مفاد قرارداد نیاز است باید تعیین شود.
- تضمین قرارداد: برای زمانی تعیین میشود که طرف قرارداد اگر به تعهد خود عمل نکرد بتوانیم جبران خسارت کنیم.
- موارد دیگری مانند بهای کالا یا خدمات، موارد فسخ یا انفساخ قرارداد، نحوه اجرای تعهد، موارد عدم مسئولیت، گارانتی و تضمین، قانون حاکم بر قرارداد، حوادث قهری یا فورس ماژور و شیوه حل و فصل اختلافات نیز مشخص میشوند.
کاربرد قراردادهای بینالمللی تجاری
قراردادهای تجاری بین المللی در قالب یک قرارداد بین المللی شرح داده میشود که شامل اهداف و تعهدات طرفین معامله با شرایط درج شده در آن است. در شرایطی که طرفین قرارداد در دو کشور متفاوت باشند باید از قوانین بین المللی استفاده کنند مگر اینکه توافق کنند تحت قانون یکی از کشور ها معامله را انجام دهند.
دسته بندی قراردادهای بینالمللی
انواع قراردادهای بینالمللی سه دسته کلی دارند که در زیر به آنها پرداخته ایم:
- قرارداد بینالمللی فروش
- قرارداد بینالمللی خدمات
- قرارداد بینالمللی فروش و خدمات (مانند قراردادهای صنعتی و ساخت)
انواع قراردادهای بینالمللی
قراردادهای بینالمللی تنوع بالایی دارند و با توجه به پیشرفت ارتباطات بینالمللی، قراردادهای جدیدی نیز به آنها اضافه شده است با گذر زمان به فهرست اینگونه قراردادها اضافه شده است. اما پرکاربردترین قراردادهای تجاری بینالمللی کدامند؟
- قرارداد فرانشیز Franchise Agreement
- قرارداد لیسانس Licensing Agreement
- قرارداد بینالمللی حمل و نقل کالا
- قرارداد احداث، بهرهبرداری، انتقال BOT
- قرارداد تامین مالی فاینانس Finance Contracts
- قرارداد بیع متقابل Buy Back Agreement
- قرارداد توزیع بینالمللی Distribution Agreement
- قراردادهای بیمه بینالمللی
- قراردادهای خرید و فروش بین المللی کالا
- قرارداد کلید در دست Turn-Key
- قرارداد جوینت ونچر Joint Venture
برای یادگیری انواع قراردادهای بین المللی و مباحث دیگری که در تجارت بین الملل به شما کمک میکند میتوانید دوره جامع بازرگانی بین الملل را بگذرانید. آموزشگاه عصر رایان شبکه یکی از بزرگترین برگزار کننده های این دوره است که شما میتوایند سرفصل های آن را از لینک سرفصل های دوره جامع بازرگانی بین الملل ببینید یا آنلاین ثبت نام کنید.